21 Ağustos 2013 Çarşamba

POSITANO- Amalfi Sahili



“ Positano” büyüleyici güzellikle bir tatil cenneti. Son zamanlarda sosyal paylaşım sitelerinde, dergilerde, bloglarda o kadar çok duydum ve gördüm ki araştırmadan duramadım. Resimlerden de anlayacağınız üzere of keşke şimdi orada olsam dedirten türden dünyanın en güzel kasabalarından biri kendisi.

Positano, İtalya’nın Salerno şehrine bağlı güney sahilinde yer alıyor, Napoli’ye yaklaşık 60 km uzaklıkta daracık sokaklarıyla, limon ağaçlarıyla ünlü, ufak, şirin mi şirin bir kasaba.  Ufak bir vadinin içine yerleşmiş kendine has bir cennet. 



Şu anda o şezlonglardan birinde uzanmak isterdim :)

Kasabanın tarihi Ortaçağ’a kadar dayanıyor, 16.ve 17. Yüzyıllarda Amalfi Cumhuriyeti'ne bağlı zengin limanlardan biriymiş ancak 19.yüzyılın ortalarına doğru kasaba mali açıdan zor duruma girince nüfusun yarısından fazlası Avusturalya’ya göç etmiş.
İlginç de bir efsanesi var. "Postiano" ismini bu efsaneden aldığı biliniyor. Tarihte bir Türk teknesi Positano sahilinde karaya oturmuş, teknede ise ganimet olarak Konstantinopolis'den getirilmiş Meryem Ana'nın bir tablosu varmış. Teknenin kaptanı, tablonun "posa, posa" ( beni indir, beni indir) diyerek fısıldadığını duymuş, bunun üzerine tabloyu korkuyla karaya doğru fırlatmış. Tekne o anda mucizevi bir şekilde suyun üzerinde süzülmeye başlamış. Kasabanın yerlileri ise tablonun karaya vurduğu yere kilise inşa edip, bu olayı Meryem Ana'nın dinlenmek için bu kasabayı seçtiğine yorumlamışlar.

Kasaba popülerliğini ise 1953 yılında Harper's Bazaar'da John Steinbeck'in köşe yazısından sonra kazanmış, ve bu yazı sayesinde birçok turistin gözdesi haline gelmiş.



Positono sadece tarihi güzelliği, şirin evleri ve manzarasıyla ünlü değil, ayrıca kasaba başlı başına bir limon cenneti. Kasabanın her yerinde limon ve portakal ağaçlarını görmemiz mümkün. Dolayısıyla İtalya’nın en leziz Limoncello’ları bölgenin en popüler içkilerden. 
















Kısacası bu güzel kasaba mutlaka gidilip görülmesi gereken hatta imkân varsa yaşanılması gereken resimlerine bile baktıkça hayaller kurduran ufak bir cennet. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder