3 Ekim 2013 Perşembe

BURNING MAN !!!!

Biraz anlamak için uzaklaşmak gerekir!!
Burning man bize yaşadığımız dünyanın yoruculuğundan ve yapaylığından biraz uzaklaşmamız için muhteşem bir fırsat olarak gördüğüm bir festival… Resimleri gördüğünüzde zannetmeyin ki bir film setti ya da hayal diyarı hepsi gerçek… Gördüğüm de hem kaçırdığım için hem de ışınlanma yeteneğimin olmamasına çok üzüldüm. Eminim ki sizlerde benim kadar etkileneceksiniz.
Larry Harvey ve Jerry James tarafından, küçük bir topluluğun katılımı ile ilk kez 1986 yılında San Francisco, Bakers Beach' de gerçekleştirilmiş. İlerleyen yıllarda katılımcıların inanılmaz boyutlara çıkması ile, 1990 yılından itibaren black rock desert, Nevada'da yapılmaya başlanmış. 35 bin ila 45 bin arasında insan yıllardır bu tarihlerdeki 7 gününü bu festivalde geçirip çöl şartlarına direnerek, insan bedeni ve onun kalıplarını temsil eden tahta adamı yakarak kapanışta son noktayı koyuyorlar. sanatçılar playa adı verilen kampın ortasında, teması daha önceden belirlenmiş olan festival için hazırladıkları çalışmalarını sergiliyorlar.
YERLEŞİM ŞEKLİNİN PLANI...

GİYİLEN KOSTÜMLER ...
Yanan Adam Festivalinin geçmişinden bahsedecek olursak;

Festival, 1986’da Larry Harvey ve Jerry James’in yirmi kişilik arkadaş grubuyla San Fransisco, Baker Beach’ta buluşması ve 3 metrelik tahta bir adamı yakmalarıyla başlar. Bu yakma işlemi onlara ilham verir. Festivali, kendini ifade etmede köklü bir değişim, aniden gelişen fikirleri eyleme dökerek zihinlerindekini somutlaştırma olarak tanımlarlar. İlerleyen yıllarda katılımcıların inanılmaz boyutlara yükselmesiyle festival her yıl gerçekleşerek geleneksel bir hâl alır.
TEMALARA GÖRE YAPILAN PLATFORMLARIN BOYUTU PEK TAHMİN EDİLİR GİBİ DEĞİL=)
Festivalde neler yapılır? 

Her yıl farklı bir tema seçilerek düzenlenen festivalde; tüm katılımcılar temaya uygun şekilde giyinir ve tarzlarını yaratırlar. Sanat gösterileri ve müzik ara vermeden devam eder. Festival boyunca normal dünyadan soyutlanıp özgürlük dünyasına adım atarsınız. Festivaldeki amaç her bireyin sahip olduğu yaratıcı güçlerin ortaya çıkmasıyla kendini ifade etme ve özgüven sonucunda yeni bir kültür yaratmaktır. Dayatılan toplum kuralları sebebiyle oluşan bariyerleri aradan kaldırarak, daha çok bireysel özelliklerin ön plana çıkarıldığı bir ortam yaratmak amaçlanır. Festivalin yaratıcıları, Burning Man sayesinde dünyada spiritüel anlamda bir değişiklik yapabileceklerine inanıyorlar.
Festival ortamı İsteyen herkesin katılabileceği festivalde hiç tanımadığınız insanlarla arkadaş olma fırsatı doğar. Çölün ortasında; tanışmak, paylaşmak, yaratıcılığı ortaya koymak ve eğlenmek için düzenlenen şehirde hiçbir kısıtlama, ayrımcılık hissetmeden istediğinizi yapabileceğiniz bir ortam sağlanmaktadır. Paranın geçmediği bu şehirde; paylaşmak ve eğlenmek üzerine kurulu, güvenli, kocaman bir partide doyasıya eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Bir hafta süren festivalde, katılımcılar kalabalık gruplar hâlinde, arabalar dolusu kullanılacak eşyalar ve sergilenecek eserler getirirler. Festival bölgesinde kesinlikle para kullanılmaz, bir şey satılmaz.




Festivalin prensip edindiği 10 kural 

Katılım: Bu festivale herkes katılabilir. Yabancılar saygıyla hoş karşılanır. Bu toplulukta katılım için hiçbir ön koşul yoktur.

Hediye verme: Festival hediye verme odaklıdır. Hediyelerin değerinin ne kadar olduğu koşulsuzdur. İstenilen her şey hediye olarak verilebilir. Hediyeye eşdeğer bir hediye verme şartı yoktur. 

Meta olmaktan çıkarma: Festival organizasyoncuları hediye verme ruhunu korumak için; reklam, sponsor gibi aracıları kaldırarak kendi sosyal çevrelerini oluşturuyor. Bu şekilde Yanan Adam Festivali kültürünün istismar edilmesi ve tüketim yeri hâline gelmesini engelliyorlar.

Kendine güven: Yanan Adam Festivali bireylerin kendilerini keşfetmelerini, kişinin iç kaynaklarına (potansiyeline) güvenmesini destekliyor. 

Kendini ifade etme: Bireyin kendini ifade etmesi kendi ruhuna verebileceği yegâne hediye olarak görülüyor. Kişiler kendilerini özgürce ifade ederken başkalarının haklarına saygı duymalı. 

Toplu güç: Festivalde; uyum ve işbirliği yaratıcı değerlerin ortaya çıkmasını sağlanıyor. Sanat çalışmaları, farklı iletişim yöntemleri, sosyal ağlar gibi etkileşimli çalışmaların yapılması için uğraş veriliyor.

Sivil sorumluluk: Festival sivil toplumu destekliyor. İz bırakmadan: Festival Organizasyoncuları çevreye saygılıdır. Aktiviteler bitiminde, katılımcılar kalan her şeyi toplar ve hiçbir iz bırakmazlar. Böylece festival sonunda etkinliklerin yapıldığı bölge; festivalden önceki hâlinden bile daha güzel olur.


















Her sene ağustos ayının son haftası gibi bir tarihte düzenlenilen bu harika organizasyon için şimdi den nasıl gideceğime dair araştırmalarıma başladım umarım orada karşılaşırız… Şimdiden iyi tatiller=)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder