1 Eylül 2013 Pazar

Ünlü Markaların Hikayeleri


Hepimizin alışverişte ya da gün içerisinde aşina olduğu hatta hayatımızın parçası haline gelmiş markaların isimleri aslında nereden geliyor? Aslında hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama ben bazen mağazaların önünden geçerken kendi kendime düşünüyorum ve aslında bazılarının çok da ilginç hikayeleri var.

* Mango

Mango markasının kurucusu İsak Andic Ermay. Kendisi henüz 17 yaşındayken kendi işinin başına geçiyor. 4 yaşındayken Türkiye'den İspanya'ya göç ediyor ve tekstil sektörünün dünya devlerinden biri haline geliyor. Mango adını ise Filipinler'de tatile gittiğinde tattığı mango meyvesinden yola çıkarak planlıyor, tadını çok beğendiği için ismin lisansını alıyor,  o dönemde İspanya'da çok da bilinmeyen bir meyve olduğundan İspanya'da tüm dikkatleri üstüne çekiyor. Bugün dünya çapında zincir mağazaları ile hepimizin alışveriş noktalarından biri haline geliyor :)







* Zara

Zara ilk mağazasını İspanya'nın Galicia şehrinde 1975 yılında açmış. Kurucusu 76 yaşındaki Amancio Ortega Gaona ise bugün dünyanın üçüncü en zengin iş adamlarından. Aslında Zara adını Ortega'nın 1964 yapımı Zorba the Greek filminden esinlendikten sonra almış. Ancak iki blok ötedeki bir barın isminin de Zorba olması bar sahibini telaşlandırmış ve aynı sokakta iki Zorba olmamasını istemiş, bunun üzerine Zorba'nın harfleri üzerinde bir çalışma gerçekleştirerek Zara'da karar kılmışlar.







* Victoria's Secret

Victoria's Secret adının da ilginç bir hikayesi var. Markanın kurucusu Roy Raymond, eşiyle çıktığı her alışverişte iç çamaşır mağazalarına girmeye utanırmış, Standford Üniversitesi, İşletme bölümü mezunu Raymond, eşine rahatça iç çamaşırı alabileceği bir mağaza açmaya karar vermiş ve bunun üzerine 1977 yılında Stanford Alışveriş Merkezinde ilk mağazasını açmış. Mağazanın adını da kendi evlerinin o dönemdeki dekorasyonundan esinlenerek Victoria olarak koymuşlar çünkü Victorian bir tarzı olup, kilimler, antika dolaplar ve kadife perdeleri varmış. Mağazayı da bu konsepte açmışlar. Ancak Raymond, 1982 yılında şirketi Leslie Wexner'a satmış, kendisi de çocuk ürünleri satmaya başlamış ancak 1986 yılında iflas edince Victoria's Secret'ın satışından kazandığı tüm parayı kaybetmiş. 1993 yılında Victoria's Secret artık dev bir Amerikan markası haline gelmiş. Leslie Wexner ise markanın şu andaki sahibi. Markaya eğlenceli ve seksi ruhu katan tamamiyle Wexner'ın başarısı. Bu muhteşem şovlar için kendisine teşekkür edebiliriz. :)





* GAP
İlk olarak gay nüfusunun fazla olduğu San Francisco'da açılmış olmasına rağmen yaygın düşüncenin aksine GAP markasının adı  "Gay and Proud" ( gay ve gururlu) anlamını taşımıyor. Gap 1969 yılında Donald Doris Fisher tarafından kurulmuş. "Gap" sözlük anlamında "boşluk" anlamına gelmesine rağmen aslında Fisher'ın amacı jenerasyon farkı ya da diğer bir anlamda kuşak farkı vurgusu yapmakmış. 1960'lı yıllarda çok sık kullanılan bu terim, gençlerle ebeveynleri arasındaki sosyal, entelektüel veya etik farkları vurgularken markaya da isim konusu olmuş. İlk kurulduğu dönemlerde sadece denim satma özelliğiyle ünlüymüş çünkü Fisher kendine uygun denim bulabilmekte çok zorlanır, bunun için tüm markaları gezermiş böylece Gap ile amacı tüm denim modellerini bir çatı altında toplamakmış. Bu şekilde başlayan serüven bugün dünya çapında 3800 mağaza ve yaklaşık 166000 çalışan ile  büyüyerek devam ediyor.







*Lacoste

Lacoste 1933 yılında kurulmuş bir Fransız markası. Tüm ürün gruplarını satmasına rağmen herkesin bildiği gibi marka adını artık kendine özgü olan pike, tenis tişörtleriyle tanıtmıştı. Marka adını dünyaca ünlü tenisçi Rene Lacoste'dan alıyormuş. Rene tenis oynarken, herkesin giydiği klasik tenis tişörtlerini sevmiyormuş, bunun üzerine Fransa'nın en büyük örme şirketinin sahibi Andre Gillier ile toplantı düzenliyor ve bugün Lacoste'da herkesin bildiği pamuklu pike tişörtleri ortaya çıkarıyorlar. Amerikan basını, Rene'ye Fransız Davis Cup takımının kaptanıyla iddiaya girince azminden ötürü  "Timsah" takma adını veriyor. Takımın kaptanı ise eğer takım kazanırsa, Rene'ye timsah bir çanta alma vaadinde bulunuyor. O gün itibariyle Rene'nin bir arkadaşı, blazer ceketinin üzerine bir timsah işlemesi çiziyor. Bu işleme de hepimizin bildiği sol göğüs üzerinde bulunan ünlü timsah logosu. :) Böylece Lacoste bugün hepimizin evine giriyor.

















  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder